Postpartum traditioner i Medelhavet 2: Spanien och Portugal

Vad innebär postpartum-tiden i Spanien?

Pilar fick sina barn på 1970-talet. När jag frågar henne om den postpartumvård hon fick svarar hon: 'Vadå vård? De brydde sig inte om dig, som de alltid gör…'. De flesta som födde under den så kallade demokratiska perioden svarar liknande. Det har inte funnits någon etablerad postpartumkultur överlag, endast några folkliga rekommendationer, främst för att stimulera bröstmjölksproduktionen. Till exempel berättar Paula från Kanarieöarna att det rekommenderas att äta mandlar eller dricka mandelmjölk där. På andra platser rekommenderades öl eller komjölk för samma ändamål. I en by i Andalusien nämner Mariola att sardiner var populära, och det var tradition att använda marmor från nattduksbordet på livmoderns område för att lindra postpartum-sammandragningar.

Generationen före Pilars, på 1950-talet, levde med konsekvenserna av ett våldsamt och traumatiskt inbördeskrig, vilket innebar att det inte fanns tid eller resurser för någon 'lyx' som postpartumvård. María från Madrid berättar att hon faktiskt behövde äta kattkött för att överleva efter att ha fött sitt barn. Andra hade bättre ekonomiska förutsättningar. Paquita från Barcelona talar om varm choklad och melindros, en slags enkel vetebakelse med ägg som besökarna tog med sig när de besökte henne efter hennes fem förlossningar.

Sammanfattningsvis rekommenderades och rekommenderas fortfarande i Spanien att dricka 'caldo de gallina', oftast för att 'själen ska återvända till kroppen'. Det är en enkel buljong gjord på hönsben, skinka (jamón), nötkött (knäben), kikärtor, vitlök, persilja, lök, morot, lagerblad och salt. Det serveras med bröd eller friterade brödbitar (tostones).

Lola från Sevilla berättar att 'torrijas' har varit tradition sedan 1500-talet. Grannarna brukade laga dessa fattiga riddare doppade i komjölk smaksatt med citron och kanel och ge dem till den nyblivna mamman. Idag förknippas 'las torrijas' mest med påskperioden.

Vad händer i Portugal?

Också i Portugal har inte nyblivna mammor kunnat njuta av adekvat postpartumvård under de senaste generationerna. De flesta kvinnor jag intervjuat säger att det inte finns något särskilt stöd sedan sjukhusfödslar blev standard. I stort sett gäller samma rekommendationer som i Spanien, nämligen att dricka 'canja de galinha', men det finns ingen som kommer och tillagar den åt dig.

Enligt Celeste 'Leta' från Baixo Minho i Bragas region köpte kvinnor i början av 1900-talet som hade råd ofta 40 höns under graviditeten för att ha tillgång till en hel höna varje dag under karantänsdagarna. En intressant detalj som Leta delar med oss är att i det lantliga Portugal fanns 'curiosas' (nyfikna). Dessa kvinnor stöttade andra kvinnor under förlossningen när det inte fanns någon barnmorska tillgänglig. Deras arbete påminner mycket om det moderna doulornas och birthworkers.

Nästa
Nästa

Postpartum traditioner i Medelhavet 1: intro